Logo
Spausdinti šį puslapį

Akmuo vad. Pikčiaus kūliu

bandymas3

Pikčiaus kūlis (valstybės saugoma kultūros vertybė: unikalus kodas – 3960; senas registro kodas – M193, senas kultūros paminklų sąrašo Nr.AV1143 ) – riedulys Skuodo rajone, Mockaičių kaime, Barstytalių laukuose. 1,15 km. į vakarus nuo Barstyčių miestelio, 450 m į pietvakarius nuo kelio Šarkė – Barstyčiai prie griovio.

Riedulio uoliena – biotitinis granitogneisas (migmatitas). Pikčiaus kūlis sveria apie 39,75 t. Riedulio matmenys: aukštis – 1,6 m, ilgis – 4,08 m, plotis – 3,58 m, didžiausia apimtis – 11,04 m. Akmuo melsvai rausvo granito. Akmenyje padarytos skylės skaldymui, nuskelta viršutinė ir priekinė dalis.

Pasakojimai:  1. Vietiniai gyventojai šį riedulį vadina „Velnio pėda“. Sakoma, kad ant akmens šoko velniukas, o jo pėda paliko antspaudą.  2. Taipogi pasakojama, kad šis akmenį pametė nešdamas velnias. 3. Akmenį velnias nešęs norėdamas užtvenkti upę  prie Barstyčių. 4. Barstyčių apylinkėje žmonės pasibijojo Pikščiaus kūlio, kalba, kad prie jo vaidenasi.

Apie šį akmenį žinomas padavimas. Senovėje šioje vietoje buvo pagonių šventovė, kurioje ugnį kursčiusi vaidilutė. Jos neištikimybės užrūstintas Perkūnas trenkęs į šventyklą su šventuoju akmeniu ir užvertęs akmeniu.  Taip palaidojęs nusikaltėlę. Bet akmuo buvęs didelis, tad jo nugara virš kyšojusi iš žemės.

1964 m. akmuo paskelbtas geologiniu gamtos paminklu, 1985 m. akmuo paskelbtas gamtos paminklu.

Pikčiaus kūlį galime atrasti pagal koordinates: 21.852, 56.162 (WGS).

 

2019 | Visos teisės saugomos