Tauzų k. etnoarchitektūrinė sodyba

Picture 423XVI a. II pusėje valakų reformos metu įkurtas gatvinis kaimas. Visi pastatai buvo mediniai, tašytų rąstų sienomis, aukštais šlaitiniais stogais, dengtais ilginiais šiaudais, vėliau – skiedromis. Gyvenamųjų namų (trobų) viduje buvusi priemenė su dideliu butelio formos kaminu trobos centre. Gyvenamoji trobos pusė būdavo rytinėje, o ūkinė – vakarinėje dalyje.

Tauzų etnoarchitektūrinė sodyba (u.k. 10321) stovi 300 m į rytus nuo kelio Plungė – Skuodas. Įvažiavimas į sodybą iš pietų pusės. Tai seniausia Tauzų k. sodyba, pastatai tradicinės etnoarchitektūros. Sodybos išplanavimas ir apželdinimas būdingas Žemaitijos kraštui.  Sodyba neaptverta ir aiškių ribų neturi. Sodyboje yra senų medžių: klevų, kaštonų, eglių.

Troba (u.k. 29629)- pastatyta 1731 metais. Vieno aukšto, stačiakampio plano, kompaktiško tūrio. Ilgais fasadais orientuotas į šiaurę ir pietus. Trobos centre yra viena didelė priemenė, pertverta lentų pertvara. Prie rytų priemenės sienos priglaustas didelis butelio formos kaminas – virenė.  Troboje yra 5 patalpos.

Svirnas (u.k. 29630) – pastatytas 1740 metais.  Vieno aukšto, stačiakampio plano su priesvirniu. Tai keturių patalpų, kurių paskirtis buvo: vidurinė patalpa – grūdinė, vakarų pusėje – sandėlėlis ir dvi rytų pusėje – kamaros. Grūdinėje yra kopėčios patekti į pastogę.

Tauzų etnoarchitektūrinei sodybai suteiktas valstybės saugomo objekto statusas.

Tauzų etnoarchitektūrinę sodybą galime rasti pagal koordinates: 21.555, 56.19 (WGS).

Architektūros ir urbanistikos paminklai

Prisijungę 19 svečių ir narių nėra