Žydų žudynių ir užkasimo vieta

žudymo vietaŽydų žudynių ir užkasimo vieta (valstybės saugoma kultūros vertybė: unikalus kodas –  21808; senas registro kodas – I45) – už vadinamų  Kulų kapinių kalvos, 50 m į vakarus nuo tvenkinio vad. „Skuodo jūra“, į šiaurę nuo  apvažiavimo kelio (dabartinėje Kretingos g. Skuode).

1991 05 17 atidengtas akmeninis paminklas: dvi Dovydo žvaigždės (metalinės) sujungtos akmeninės plokštės, kurių priekinėje, šlifuotoje pusėje žydų ir lietuvių kalbomis įrašyta: „ČIA 1941 VII MĖN. HITLERININKŲ BENDRININKAI NUŽUDĖ APIE 800 ŽYDŲ TAUTYBĖS SKUODO MIESTO IR RAJONO  ŽMONIŲ“. Paminklo pamate iškalta „ ČIA LIETUVOS ŽEMĖS NEUŽGYJANTI ŽAIZDA“. Metalinių vamzdelių  tvorelė juosia prie paminklo esančios žudynių vietos ir kapo teritorijos dalį. Tvorelė papuošta šešiakampėmis žvaigždėmis (metalinės). Prie paminklo yra nutiestas lauko akmenimis grįstas takelis, įrengti laipteliai. Tarp kelio ir tvorelės išasfaltuota aikštelė. Likusioje Žydų žudynių ir užkasimo teritorijoje auga žolė.

1941 m. liepos mėn. nacistinės Vokietijos valdžios suorganizuotos egzekucijos metu nužudyta apie 800 Skuodo miesto ir jo apylinkių žydų. Žmonės buvo užkasti ten buvusiose žvyrduobėse. 1963 m. didžioji dalis nužudytųjų palaikų buvo perlaidoti Skuodo mieste, Šaulių gatvėje esančioje žydų žudynių ir užkasimo vietoje u.k. 11158.

Žydų žudynių ir užkasimo vietą galime rasti pagal koordinates: 21.494, 56.26 (WGS).

 

Istoriniai memorialiniai objektai

Prisijungę 55 svečių ir narių nėra