Istorinė Bareikių vietovė

Bareikiai -  miestas buvęs (iki XVII a.) netoli  Skuodo, prie Luobos upės, ties dabartiniu Arkšvos kaimu.  1568 m. jis priklausė Grustės valsčiams.  Tuo metu jame buvo 6 gatvės ir turgavietė, iš viso 93 sklypai  su namais. Miestui priklausė 86 valkai ir 20 margų žemės. 1568 m. sudarytas Grustės valsčių žemėlapis rodo, kad Bareikiai užėmė dvigubai didesnį plotą negu tuometinis Skuodas ar Salantai, ir ribojosi su Kaukolikų, Medsedžių, Vabalių ir kitais kaimais. Bareikių miesto išnykimo aplinkybės nėra aiškios. Pagal liaudies aiškinimus jį sugriovė švedai. Tačiau dar prieš švedų karus, 1643 m. sudarytame Skuodo (buvusios Grustės) valsčiaus inventoriuje  Bareikiai neminimi. Ties Arkšvos kaimu yra Alkos kalnas su senkapiais (u. k. 3242). Pagal gyventojų pasakojimus čia buvęs Bareikių centras. Į šiaurės vakarus nuo Alkos kalno Jedžiotų apylinkėse buvo aptikti didelių pastatų pamatai, apdegusių rastų liekanos, rasta papuošalų ir darbo įrankių.

Tarp Šačių ir Ylakių, ties Erkšvos krantu, iš tolo matomas Alkos kalnas ir šioje vietovėje buvę senkapiai. Iš čia atsiveria plati apylinkių panorama. Anot padavimų, senovėje čia buvęs Bareikių miestas.

1568 m. Jokūbo Laskovskio sudarytame Grūstės valsčiaus inventoriuje pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas Ylakių kaimas. Jis buvo Skuodo dvaro valdose. Žemės ribojosi su tuometimo dvaro savininko Jono Chodkevičiaus įsteigto Bareikių miesto žemėmis.

Spėjama, kad Ylakių gyvenvietės pavadinimas susijęs su pavardėmis. 1596 m. Skuodo valsčiaus inventoriuje nurodyta, kad Skuodo ir Grūstės pavietininku buvo Markas Ylokaitis, o 1599 m. dar minima ir Ylakio pavardė.

Spėjama, kad Ylakiai į miestelį išaugo po to, kai sunyko ar per karus buvo sunaikintas netoliese (Erkšvos kaimo teritorijoje) arba toje pat vietoje buvęs Bareikių miestas.

Kalnas vad. Alkos, kitaip Aukos kalnu (u.k. 3242) yra saugomas Valstybės.

Istoriniai memorialiniai objektai

Prisijungę 415 svečių ir narių nėra